HABITATGES PASSIUS M01

Projecte
2 Habitatges unifamiliars adossats
Emplaçament
Sant Andreu de la Barca
Superfície construïda
312 m2
Promotor
Arquima S.L.
Any
2020
Estat
Obra acabada
Memòria

Aquest projecte va ser elaborat per l’Eduard Balcells durant la seva etapa com arquitecte i Passivhaus Designer a l’empresa Arquima S.L., qui, amb la voluntat de posicionar-se com a referent en el sector de la construcció sostenible, va promoure la construcció d’aquests 2 habitatges.

L’objectiu des de bon principi va ser que aquest edifici es convertís en el projecte més sostenible d’Europa, objectiu que es va assolir sent el primer a aconseguir les màximes certificacions pel que fa a sostenibilitat, VERDE 5 fulles, i eficiència energètica, Passivhaus Premium.

CERTIFICACIÓ PASSIVHAUS
Demanda Calefacció: 8 kWh/m2a
Demanda Refrigeració: 14 kWh/m2a
Hermeticitat: 0,54 ren/h
Demanda d’energia primària: 56 kWh/m2a
Producció d’energia: 132 kWh/m2a
El projecte està constituït per 2 habitatges de dues plantes distribuïdes amb la zona de dia a planta baixa, amb una gran relació amb l’exterior gràcies a les seves grans obertures en façana, i la zona de dormitoris a planta primera. Els dos habitatges formen un volum molt compacte que redueix així la superfície de la seva envolupant tèrmica al mínim. Aquesta envolupant es resol amb el sistema prefabricat d’entramat lleuger de fusta d’Arquima S.L. L’aïllament és de fibra de fusta tant a l’interior dels mòduls d’entramat lleuger com al sistema SATE amb què s’ha executat l’exterior de la façana. La uniformitat del sistema SATE s’interromp amb la combinació dels buits amb trams de façana ventilada amb un acabat de lames de fusta, dotant de dinamisme la composició del conjunt.

El confort durant l’estiu s’aconsegueix amb diferents tipus de proteccions solars. D’una banda, dues grans pèrgoles de fusta actuen com a proteccions passives, i de l’altra, com a sistema actiu, la majoria de finestres disposen d’un sistema de persianes de lama apilable motoritzada l’orientació de les quals es controla de forma domòtica, assegurant la correcta protecció solar en funció de la posició del sol cada dia de l’any.

La ventilació dels habitatges es resol amb un sistema mecànic de doble flux amb recuperació de calor. Aquest sistema, combinat amb sondes de temperatura, humitat relativa i CO2, permet a l’habitatge mantenir un nivell d’humitat relativa entre un 50-60% i la concentració de CO2 per sota dels 1000 ppm. La climatització es realitza mitjançant un terra radiant tant per a calefacció com refrigeració, alimentat per un equip d’aerotèrmia. El control domotitzat de la humitat relativa permet regular la temperatura d’impulsió del terra radiant en mode refrigeració per assegurar que no es generen condensacions.

Al llarg de l’any, l’edifici té un consum d’energia primària renovable de 35 kWh/m2, el qual queda cobert amb les plaques fotovoltaiques instal·lades a la coberta que arriben a generar 132 kWh/m2 anuals, sent un edifici energèticament positiu.

Plànols

Muntatge

Obra acabada

Certificacions

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad